Cultuur

Zweedse kersttradities: SVT’s Julkalender

SVT Julkalender

Kersttradities, elk land heeft zo eigen tradities als het over decembervieringen gaat. In Nederland zorgt Sinterklaas ervoor dat kerst pas op zes december z’n intrede doet, maar in Zweden gaat het kerstseizoen officieel van start op vier zondagen voor kerstfeest. Dan is de eerste advent en vullen de Zweden hun dag met het bakken van pepparkakor en het luisteren naar kerstmuziek. In die periode, jaarlijks op 1 december, gaat ook de Julkalender van de Zweedse publieke omroep SVT van start.



De Julkalender van SVT is een jaarlijkse serie van 24 afleveringen waarin wordt afgeteld naar kerstmis. Elk jaar heeft de serie een ander verhaal dat centraal staat en andere acteurs. De serie wordt vooral gekeken door kinderen, maar ook bij volwassen wekt Julkalendern een nostalgisch kerstgevoel op.
De Julkalender van dit jaar draait vooralsnog allerminst om koude decemberdagen waar Zweden bekend om staat. Het verhaal speelt zich namelijk af aan de kust van Kroatië, waar het meisje Minna het geheim van een piratenschat probeert te ontrafelen. De serie wordt dagelijks meerdere keren uitgezonden op de Zweedse televisie.

Ik hoor alle lezers in Nederland nu zeggen: “En wat heb ik aan het lezen over een serie op de Zweedse televisie?”
Het voordeel met SVT, de Zweedse nationale omroep, is dat het merendeel van al hun programma’s online te bekijken is, en in sommige gevallen zelfs in het buitenland. Julkalender is een van de programma’s die zelfs in Nederland te bekijken zijn. Met ondertiteling erbij is Julkalender daarmee een ideaal programma om Zweeds te leren en te oefenen.

Meer geïnteresseerd in de Julkalender van voorgaande jaren? Webwinkels als CDON.com hebben meerdere seizoenen te koop.

Tags

Anthony

Anthony Bokslag is de oprichter van Stockholmblog. Anthony woont sinds maart 2012 in Stockholm. Sindsdien schrijft hij op Stockholmblog.nl over zijn tips voor een vakantie of leven in de Zweedse hoofdstad.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close