Zweeds eten en drinken

Glögg, Zweedse glühwein

Glögg ZwedenDenk je aan de kerstperiode, dan denk je in Duitsland (en Nederland) aan kerstmarkten met warme glühwein. De Zweden hebben echter een eigen variant: Glögg, een warme drank die vooral in november en december razend populair is. Maar wat is Glögg eigenlijk?

De Zweedse glögg wordt vaak gemaakt van rode wijn die gekookt worden met suiker en specerijen als kaneel, kardamom, gember en kruidnagels. Na minstens een uur te hebben gekookt wordt de glögg afgekoeld en vervolgens voor het serveren weer verwarmd. In de glögg worden vaak amandalen en rozijnen geserveerd. Glögg is dus relatief eenvoudig zelf te maken, maar wordt over het algemeen vaak in winkels gekocht. Glögg is over het algemeen wat zoeter en kruidiger dan Glühwein.

Årets Glögg
Zeg je Glögg, dan denken veel Zweden automatisch aan het merk Blossa. Dit glöggmerk brengt naast de traditionele varianten jaarlijks een speciale glöggversie uit, die vervolgens verkocht wordt in een mooi ontworpen fles. Deze flessen worden door menig Zweed verzameld vanwege hun unieke designs. Dit jaar (2016) heeft de glögg van het jaar, ofwel Årets Glögg, de smaak van kraaiheidebessen. Årets Glögg is bij vrijwel alle vestigingen van Systembolaget in Zweden te koop.

Årets Glögg

 

Waar te koop (in Zweden en Nederland)
Er zijn verschillende Glöggvarianten te koop. De normale glögg heeft een alcoholpercentage van rond 13% en mag dus enkel in Systembolaget, de staatsslijterijen, worden verkocht. Daarnaast is er glögg met een laag alcoholpercentage de koop in reguliere supermarkten. Tenslotte kun je in diezelfde supermarkten ook alcholvrije glögg vinden. Het merk Blossa is veruit het populairst, maar er zijn verschillende merken op de markt.

In Nederland verkoopt IKEA Zweedse glögg. In het thuisland verkoopt IKEA vanwege de strenge alcoholregels geen alcoholhoudende glögg.Tags

Anthony

Anthony Bokslag is de oprichter van Stockholmblog. Anthony woont sinds maart 2012 in Stockholm. Sindsdien schrijft hij op Stockholmblog.nl over zijn tips voor een vakantie of leven in de Zweedse hoofdstad.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close