Bezienswaardigheden

De geheime wereld onder Vitabergsparken

Vitabergsparken is een park op Södermalm dat vooral bekend vanwege de kerk Sofiakyrkan in het stukje natuur. Op het eerste gezicht lijkt dit park niet heel bijzonder, tot je weet wat er zich onder het groene gras bevindt. Ver onder de glooiende heuvel ligt namelijk een zwaarbeveiligde serverruimte. Een surrealistische wereld uitgehouwen in de rotsbodem van Södermalm, compleet met ondergrondse beplanting en moderne vergader- en werkruimtes. Welkom bij Pionen White Mountains.

Pionen White Mountains is een serverruimte van Bahnhof, een hostingbedrijf. De grot van Pionen was voorheen een nucleare bunker die in de koude oorlog gebruikt werd door het Zweedse leger. Nu biedt de grot onderdak aan twee beruchte servers: de centrale opslagservers van Wikileaks.

De roemruchte website heeft overal op de wereld opslagruimtes om eventuele platleggingen te omzeilen, maar onder de Sofiakyrkan rust het epicentrum van Wikileaks. Een tour door de bewonderenswaardige ruimtes van Pionen is maar voor weinigen weggelegd, maar het bezoeken van de ingang alleen al is (vooral als het donker is) best bijzonder. Door de ventilatieschacht naast de hoofdingang komt constant stoom die de straat iets onheilspellends geeft.

Ben je toevallig in de buurt van Vitabergsparken, overweeg dan zeker eens langs de ingang van het servercomplex te lopen.

Pionen white mountains Stockholm

Pionen Bahnhof

[tabbed_box tab1=”Locatie” tab2=”Tijden” tab3=”Adres”]
[tab1_content]
Grotere kaart weergeven[/tab1_content]
[tab2_content]Er worden zover bekend geen touristentours gegeven in het complex. De ingang van Pionen White Mountains is ’s nachts het meest onheilspellend, als de koelstoom verandert in een mistveld.[/tab2_content]
[tab3_content]Adres
Renstiernas gata 37
116 31 Stockholm[/tab3_content]
[/tabbed_box]

Tags

Stockholmblog

Op Stockholmblog lees je alles over de leukste restaurants, bars en bezienswaardigheden in Stockholm!

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close