AttractiesMuseaNatuur

Skansen; Zweeds openluchtmuseum en dierentuin

Skanseningang
Dit artikel schrijf ik met schaamrood op mijn kaken. Het heeft mij, als oprichter van Stockholmblog.nl, namelijk 14 maanden gekost alvorens ik een bezoek bracht aan Skansen. En dat terwijl Skansen alles representeert waar Zweden zo bekend om is. Je vindt er de karakteristieke rode zomerhuisjes, veel natuur, elanden en andere wilde dieren. Een bezoek aan Skansen voert je in een aantal uur langs de geschiedenis van Zweden en de dieren die het land rijk is. Tijd dus voor een blog over deze populaire attractie!

Geschiedenis
Het openluchtmuseum en dierentuin Skansen werd in 1832 opgericht door Artur Hazelius, een Zweedse leraar. Op het eiland Djurgården creëerde Hazelius een museum waar het Zweden van voor de industriële revolutie kon worden bekeken. Bijna alle gebouwen in het museum zijn door Hazelius gekocht in alle delen van Zweden en vervolgens naar het Stockholmse eiland verscheept, waar ze weer zorgvuldig in elkaar werden gezet. Later werden ook meer dieren aan het park toegevoegd, zoals beren, lynxen en elanden.Oud landhuis in Skansen
Het museum

Tegenwoordig is Skansen een populaire trekpleister voor toeristen die afreizen naar Stockholm. In het park zijn allerlei gebouwen te vinden waarin eeuwenoude ambachten worden uitgeoefend. Voorbeelden zijn de glasblazerij, pottenbakkerij en de ambachtelijke bakker. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in oude boerderijen, woningen, scholen en kerken. Op deze manier komen de bezoekers van Skansen meer te weten over het leven in het Zweden van vroeger. Naast geschiedenislessen kun je in Skansen ook terecht voor dieren. Zo zijn er in het park bruine beren, uilen, otters, zeehonden, elanden en nog veel meer dieren te zien. Alle dieren uit het park (aquaria niet inbegrepen) zijn ook in de Zweedse natuur te vinden.

Skansen geeft bezoekers ook een inkijk in verschillende Zweedse feestdagen. Zo kun je in het museum feestdagen als Kerstmis, Midzomer en Lucia vieren. Acteurs vertellen je alles over de geschiedenis en tradities van de feestdagen.
Bruine beer in Skansen

Waarom bezoeken?
Als het weer een beetje meewerkt, is Skansen zowel in de zomer als winter de ideale bestemming voor een dagje uit. In Skansen vermaakt een familie zich gemakkelijk zo’n vijf tot zeven uur met alle historische verhalen, de natuur en de dieren. Daarnaast zijn er voor de kleintjes allerlei activiteiten en speeltuinen. Er zijn verschillende plekken in het park waar geluncht kan worden, of kan worden gestopt voor een fika. Het park ligt op Djurgården en is dus eenvoudig te bereiken.

Tip
De uitleg bij verschillende gebouwen wordt voor een groot deel gedaan door acteurs die niet altijd even spraakzaam zijn. Indien je actief vraagt over de geschiedenis van bepaalde dingen, zullen ze echter altijd uitgebreid uitleg geven.

Prijzen
De prijzen voor toegang tot Skansen staan hieronder vermeld. Voor enkele attracties in het park, zoals de bergtram, dient apart betaald te worden. Kijk op de website van Skansen voor actuele prijzen.
Kind 6-15 jaar – 60 SEK
Volwassene – 120 SEK
Gepensioneerde – 100 SEK

Openingstijden
In de zomermaanden is Skansen geopend van 10.00 in de ochtend tot 22.00 ’s avonds. In de wintermaanden sluit het park echter vroeger zijn deuren. Om de openingstijden op jouw bezoekdag te bekijken, is het aan te raden de website van Skansen te raadplegen.

Adresgegevens Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
11521 Stockholm

Website
http://www.skansen.se

Dichtstbijzijnde metrostation
Karlaplan

Ander openbaar vervoer
Tram 7 vanaf Sergels Torg brengt je ook naar Skansen.
Tenslotte kun je vanaf Slussen de Djurgårdsfarjan nemen, een boot die je in 10 minuten naar Djurgården brengt. Tickets voor de Djurgårdsfarjan kosten 45 SEK.Tags

Stockholmblog

Op Stockholmblog lees je alles over de leukste restaurants, bars en bezienswaardigheden in Stockholm!

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close